Houtbouw XL 2024

Waar niet-hernieuwbare materialen als beton, staal en baksteen de afgelopen eeuw de meest gebruikte bouwstoffen zijn geweest, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare bio-based materialen, in het bijzonder hout, bieden een wezenlijke oplossing voor het (her)ontwikkelen van een toekomstbestendig gebouwde omgeving. Tijdens deze derde editie van Houtbouw XL gaan we met elkaar in gesprek over hoe we de transitie naar een duurzaam gebouwde omgeving kunnen bevorderen.

Detailling of timber constructions (ENG)

You have real wood architects who have feeling for the material, and you have architects who design in wood as if it is concrete or steel. Conclusion: wood is a material with its own identity and with its own characteristic properties. It deserves all due respect.

Avondprogramma

Het gebruik van biobased bouwmaterialen, met name hout, is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Architecten herontdekken materialen, ontwikkelaars en bouwers durven het langzaam aan, en politici spreken zich steeds vaker uit voor het gebruik van biobased bouwmaterialen. Niet alleen huizen, maar ook steeds meer kantoren, sportfaciliteiten en scholen worden van hout gemaakt. Ondanks al deze prachtige projecten, wordt de overgrote meerderheid van de gebouwen in Nederland nog steeds van beton en staal gemaakt, dus er is momenteel geen sprake van een echte revolutie. Wat moeten we doen om de houtbouwrevolutie te starten?

Marktpitches

Het aantal houtbouwconcepten is de afgelopen jaren flink gestegen. Deze concepten zijn geschikt voor verschillende woontypologieën: van grondgebonden woningen tot houten hoogbouw. Benieuwd naar de verschillen tussen de concepten en wat elk concept uniek maakt? We nodigen in deze sessie diverse marktpartijen uit om hun houtbouwconcept te pitchen. Daarna gaan ze met elkaar in gesprek over de voor- en nadelen van de verschillende concepten.

Brandwerendheid

Brandveiligheid is een ‘hot topic’ voor houtbouw en biobased materialen. Er is recent een onderzoek uitgebracht door Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) die agenderen dat verduurzaming met nieuwe materialen en brandveiligheid niet goed samengaan. Wat voor systemen en installaties kunnen geïmplementeerd worden om de brandveiligheid te verhogen? Wat voor constructieve maatregelen in het ontwerp kunnen bijdragen aan de veiligheid? En hoe kunnen we de balans vinden tussen duurzaam bouwen en brandveiligheid. Tijdens deze sessie zullen we deze brandende vragen beantwoorden.

Carbon credits en certificering

Carbon credits, zijn certificaten die een reductie van één ton CO2-equivalent (CO2e) vertegenwoordigen. Ze worden gebruikt in een systeem dat is ontworpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen door bedrijven en organisaties aan te moedigen hun emissies te verlagen of te compenseren door te investeren in milieuvriendelijke projecten. Hoe kunnen bedrijven in de houtbouwsector samenwerken om gezamenlijke initiatieven voor carbon credits op te zetten en biobased materialen te certificeren?

Houtbouw Tenders

Tenders geven gemeenten de mogelijkheid meer sturing te geven richting houtbouw. Maar hout mag niet bovenwettelijk geëist worden tijdens het uitschrijven van een tender. Hoe kunnen gemeenten er dan voor zorgen dat er binnen tenders alsnog een voorkeur ontstaat voor houtbouw? Er zijn meerdere mogelijkheden om via voorwaarden en gunningscriteria alle pijlen op houtbouw te laten richten, die binnen deze sessie behandeld zullen worden. Waar moet van tevoren rekening mee gehouden worden en hoe creëer je een gelijk speelveld?

Businesscase

Bouwen met hout willen we allemaal wel, maar het moet ook in de businesscase passen. Wanneer is hout voordeliger dan beton, bijvoorbeeld met betrekking tot de bouwsnelheid? Welk houten bouwsysteem kies je dan en met welke voorwaarden? We behandelen een case, waarin een vergelijking is gemaakt tussen de bouwkosten voor een houten gebouw en een betonnen gebouw.

Timber constructions in education (ENG)

There has been a lot of focus on building with concrete and steel over the recent decades. The entire construction industry and current generation is focused on these materials today. With wood construction, there needs to be a shift within the current system. This requires a lot of new issues in terms of knowledge. How do you design and build with wood? It is important to prepare the next generation for building with wood. Four teachers-researchers unfold their views and plans: Alex de Rijke, Machiel Spaan, Frank Huijben and Marta Malé-Alemany.

Standaardisering en inkoop

Digitalisering geeft een grote kans om tot meer standaardisatie te komen. Dit vraagt om de juiste digitalisering toe te passen. Leveranciers werken met eigen, niet op elkaar aansluitende bouwsystemen, die geen standaard maatvoering hebben. Ontbreken van typegoedkeuringen van succesvolle houtbouwconcepten. Hieraan zou nadrukkelijker en door de juiste instanties gewerkt kunnen worden, zodat deze concepten sneller door vergunningverlening komen. Hoe krijgen we houtbouw haalbaar in de verschillende fabrieken?

Bouwen met bamboe

Bouwen met bamboe biedt een duurzaam alternatief voor traditionele bouwmaterialen vanwege zijn snel hernieuwbare eigenschappen en structurele sterkte. Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld en kan in de tropen lengtes tot 35 meter hoog bereiken. De flexibiliteit, lichtheid en buigzaamheid van bamboe maken het een veelzijdige keuze voor constructies. In Nederland wordt met name ‘ge-engineered bamboe’ toegepast, waarbij de bamboestam wordt verwerkt en verlijmd tot sterke platen, planken en balken voor binnen- en buiten gebruik. Er is echter wel wat kritiek op de transport afstand en de verlijming van het materiaal, gelukkig zijn er vele nieuwe ontwikkelingen waaronder bio-lijmen en lokaal geproduceerd bamboe.

Vorige
Vorige

Nieuwsbrief Juli

Volgende
Volgende

Nieuwsbrief Mei