Houtbouw XL 2023

Waar niet-hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Tijdens deze tweede editie van Houtbouw XL gingen we met elkaar in gesprek over hoe we de transitie naar een duurzaam gebouwde omgeving door het gebruik van hout kunnen bevorderen.

Avondprogramma

It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more. Or maybe you have a creative project to share with the world. Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Businesscase

Bouwen met hout willen we allemaal wel, maar het moet ook in de businesscase passen. Wanneer is hout voordeliger dan beton, bijvoorbeeld met betrekking tot de bouwsnelheid? Welk houten bouwsysteem kies je dan en met welke voorwaarden? We behandelden een case, waarin een vergelijking werd gemaakt tussen de bouwkosten voor een houten gebouw en een betonnen gebouw.

Impact van houtbouw

Wat is precies de CO2 besparing van houtbouw? En wat is de impact van een houten gebouw ten opzichte van een betonnen gebouw? Er worden veel claims gemaakt dat houtbouw veel beter is. Maar hoeveel is dit precies? Valt dit te kwantificeren? Ook gingen we in gesprek over andere biobased materialen.

Marktpitches

Het aantal houtbouwconcepten is de afgelopen jaren flink gestegen. Deze concepten zijn geschikt voor verschillende woontypologieën: van grondgebonden woningen tot houten hoogbouw. Benieuwd naar de verschillen tussen de concepten en wat elk concept uniek maakt? We nodigden in deze sessie diverse marktpartijen uit om hun houtbouwconcept te pitchen. Daarna gingen ze met elkaar in gesprek over de voor- en nadelen van de verschillende concepten.

Wet- en regelgeving

Vanuit Europa komen er veel duurzame bouw richtlijnen voor nationale wetgeving. Tijdens deze sessie werd toegelicht wat eraan komt vanuit Europa. Ter bevordering van duurzaamheidsdoelen is er de laatste jaren vergaande sturing vanuit het Rijk op CO2-reductie door o.a. de verscherping van de MPG-eis, aanpassingen in de weegset en een Whole Life Carbon berekening. Voor gemeenten is het platform CircuLaw ontwikkeld: een kennisplatform om beleidsmakers, projectleiders en inkopers te helpen om circulair te werken. Wat zijn deze nieuwe eisen en regels? En waarmee moeten we rekening houden?

Vorige
Vorige

Actieplan 2024 & Jaarverslag 2023

Volgende
Volgende

Partnerlunches 2023