Excursie Zaanstad
Afgelopen vrijdag verkenden we met een enthousiaste groep de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen in Wognum en het project Timbr in Zaanstad, dat wordt ontwikkeld door Blauwhoed. De excursie stond in het teken van industrieel bouwen. Eerst werd gekeken hoe modules worden geproduceerd en hoe deze vervolgens binnen een constructie worden toegepast. Tijdens deze excursie hebben we samen kennis gedeeld, inspiratie opgedaan en waardevolle gesprekken gevoerd over de toekomst van hybride houtbouw en standaardisatie.
Opening in het stadhuis
De excursie werd geopend door Bob van der Zande in de raadszaal van het stadhuis van Zaanstad. Het belang van het convenant werd benadrukt, en er werd aangegeven dat er gewerkt wordt aan een vervolg in de vorm van een Green Deal 2.0.
Vervolgens kwam René Tuijn, wethouder van Zaanstad, aan het woord. Hij onderstreepte het belang van bouwen met hout, wat van oudsher bij de identiteit van Zaanstad hoort. Om die reden ondertekende de gemeente in 2021 het convenant. Sindsdien heeft Zaanstad zich ingezet voor houtbouw door gebieden aan te wijzen en afspraken te maken. Het project van vandaag, Timbr, is daar een voorbeeld van. Daarnaast wordt er naast het stadhuis gewerkt aan een duurzaam houticoon, dat samen met BPD gerealiseerd wordt. Toch blijft bouwen met hout een uitdaging, volgens Tuijn. Hij ziet veranderingen en verbeteringen, maar merkt ook dat er nog partijen overtuigd moeten worden.
Maaike van Hinte introduceerde het gebied waar Timbr wordt gebouwd: Kogerveldwijk. Dit transformatiegebied biedt ruimte voor de bouw van circa 2.000 tot 2.500 woningen. Het gebied moet klimaatneutraal worden, en de ambitie is om er natuurinclusief te bouwen.
Ursem Modulaire Bouwsystemen
Na een rit van 45 minuten arriveerde de bus in Wognum bij Ursem Modulaire Bouwsystemen. Hier gaf Richard Ooms een presentatie over het bedrijf en de werkwijze. Ursem werkt nauw samen met Heddes Bouw & Ontwikkeling en Schouten Techniek.
Ooms gaf aan dat er door middel van conceptueel bouwen 40% sneller geproduceerd kan worden. Daarnaast zorgt hun proces voor een veilige en gezonde werkomgeving, waarin modules off-site kunnen worden geproduceerd. Het bouwen van modules in een fabriek garandeert een constante en controleerbare kwaliteit.
Ursem is volop bezig met doorontwikkeling. Zo wordt er continu getest op brandveiligheid, geluidsisolatie en constructie. De badkamers die momenteel in de modules worden geïnstalleerd, worden extern geleverd. In de toekomst wil Ursem echter zelf prefab badkamers produceren. Daarnaast richt het bedrijf zich op verdere versnelling en optimalisatie van de productie, met als doel een module in slechts 3,5 dag te kunnen produceren.
Het eerste deel van de rondleiding vond plaats in de afdeling waar de module-elementen worden geproduceerd. Ursem werkt niet met robots, elk onderdeel wordt zorgvuldig met de hand in elkaar gezet. De HSB-wanden worden vervolgens opgeslagen in een ‘wandenbibliotheek’ totdat ze klaar zijn voor gebruik in een module. Het tweede deel van de rondleiding vond plaats in de assemblagehal, waar de modules worden samengesteld. Hier stonden zo’n 20 modules in verschillende stadia van de productie. Zo werd bij de eerste module in het proces net een wand geplaatst, terwijl de laatste module alleen nog afgevoerd hoefde te worden.
Bezoek aan Timbr
Na het bezoek aan Ursem Modulaire Bouwsystemen vervolgden we de excursie naar Timbr, het project waarin de modules van Ursem worden toegepast. Op de bouwplaats, waar Blauwhoed verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, kregen we een rondleiding door het gebouw. De eerste palen werden afgelopen zomer de grond in geslagen, en de oplevering staat gepland voor 2025. Tijdens ons bezoek werd er nog volop gebouwd en waren de modules van Ursem goed zichtbaar.
De modules worden geplaatst bovenop een dubbelhoge betonnen plint. In totaal worden hier 158 duurzame huurwoningen gerealiseerd, opgebouwd uit 318 modules van Ursem. De modules bestaan uit een dunne betonnen vloer, een HSB-dak en HSB-wanden. Naast de deels houten modules van Ursem wordt het gebouw afgewerkt met een gevel van bamboe.
De excursie was opnieuw een succes. Er werd veel kennis uitgewisseld. Met dank aan de gemeente Zaanstad, Ursem Modulaire Bouwsystemen en Blauwhoed Groep BV voor deze geslaagde samenwerking!